Czy ryba jest zdrowa jak ryba?

Czy ryba jest zdrowa jak ryba?

Prof. Joanna Szlinder-Richert na antenie Radiowej Trójki

Oto tematy, które będą poruszone podczas audycji:

„Będzie rozmowa o jakości ryb, które jemy, o rybach wszystkich, w tym o bałtyckich. Postawiliśmy pytanie „Czy ryba jest zdrowa jak ryba” i chcemy, jak najwięcej powiedzieć o tym: w jakich warunkach żyją bałtyckie ryby, o zanieczyszczeniu wody, o substancjach, które w rybim mięsie się gromadzą, o tym czy wobec tego unikać tych ryb, albo ile i jak jeść, żeby nie zachorować. Zwłaszcza, że do jedzenia ryb zachęcają dietetycy podkreślając ich dobroczynne właściwości dla zdrowia.”

Tych z Państwa, którzy chcieliby zgłębić wiedzę, popartą badaniami MIR-PIB, z których wynika, że ryby spożywane w odpowiednich ilościach jednak są zdrowe, zapraszamy na strony:

http://www.rybynapolskimrynku.pl/ Znajdą tam Państwo pełne spektrum zarówno składników odżywczych, jak i substancji niepożądanych, ponadto na stronie omówiono konsumpcję ryb – korzyści i zagrożenia.

http://dioksynywrybach.pl/ Strona omawia wartość odżywczą ryb, a także ocenia narażenie konsumentów na szkodliwe działanie zanieczyszczeń.

http://www.bd.mir.gdynia.pl/ Omówiono tam wnikliwie substancje odżywcze, jak i szkodliwe w konserwach rybnych, rybach wędzonych oraz rybach solonych i marynatach.

Audycji można wysłuchać pod linkiem:

https://www.polskieradio.pl/9/302/Artykul/1992116,Czy-ryba-jest-zdrowa-jak-ryba

 

Fot.: Shutterstockphoto3/Shutterstock