Dlaczego zaleca się jedzenie ryb?
Ryby i przetwory to bardzo cenne składniki odżywcze, a mianowicie:
- łatwo przyswajalne białka o strawności ponad 90 %,
- niezbędne aminokwasy o bardzo korzystnym składzie, pozwalającym na możliwość optymalnego wykorzystania białek przez organizm,
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a szczególnie witamina D3 odpowiedzialna za gospodarkę wapniowo-fosforową, reguluje także poziom insuliny wpływając na poziom cukru w organizmie,
- makro i mikroelementy – wapń, fosfor, fluor, a szczególnie jod i selen. Niedobory jodu mogą powodować powiększenie tarczycy, a niedobory selenu to czynnik ryzyka choroby nowotworowej
Ale przede wszystkim
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, w tym nie spotykane w innych produktach żywnościowych kwasy EPA i DHA.
Zdrowotny wpływ tych kwasów, wg. naukowców amerykańskich i europejskich polega na:
- działaniu profilaktycznym w chorobach serca i nadciśnieniu tętniczym,
- zmniejszeniu śmiertelności pacjentów z chorobą wieńcową,
- redukcji tendencji zwiększonej krzepliwości krwi,
- działaniem przeciwmiażdżycowym,
- korzystnym wpływie na pracę mózgu,
- zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych,
- poprawie ogólnej kondycji zdrowotnej,
- korzystnym wpływie na układ odpornościowy,
- obniżeniu zawartości trójglicerydów we krwi.
1. EPA + DHA w tkance mięśniowej ryb i przetworach rybnych
2. Średnia zawartość lizyny (niezbędnego aminokwasu) w wybranych gatunkach ryb i przetworach rybnych.
3. Ryby jako główny produkt żywnościowy dostarczający witaminę D3.
Ryby i przetwory rybne ze względu na zawartość kwasów n-3 w tym EPA i DHA możemy zaliczyć do żywności o właściwościach funkcjonalnych ze względu na:
– Działanie wzmacniające funkcje organizmu poprzez:
- obniżanie poziomu cholesterolu
- wzmocnienie odporności organizmu na stany zapalne, stres, depresję
- korzystny wpływ na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu
– Zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia.