Wartość odżywcza ryb i przetworów rybnych

Dlaczego zaleca się jedzenie ryb?

ryba3

Ryby i przetwory to bardzo cenne składniki odżywcze, a mianowicie:

  • łatwo przyswajalne białka o strawności ponad 90 %,
  • niezbędne aminokwasy o bardzo korzystnym składzie, pozwalającym na możliwość optymalnego wykorzystania białek przez organizm,
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a szczególnie witamina D3 odpowiedzialna za gospodarkę wapniowo-fosforową, reguluje także poziom insuliny wpływając na poziom cukru w organizmie,
  • makro i mikroelementy – wapń, fosfor, fluor, a szczególnie jod i selen. Niedobory jodu mogą powodować powiększenie tarczycy, a niedobory selenu to czynnik ryzyka choroby nowotworowej

Ale przede wszystkim

niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, w tym nie spotykane w innych produktach żywnościowych kwasy EPA i DHA.
Zdrowotny wpływ tych kwasów, wg. naukowców amerykańskich i europejskich polega na:

  • działaniu profilaktycznym w chorobach serca i nadciśnieniu tętniczym,
  • zmniejszeniu śmiertelności pacjentów z chorobą wieńcową,
  • redukcji tendencji zwiększonej krzepliwości krwi,
  • działaniem przeciwmiażdżycowym,
  • korzystnym wpływie na pracę mózgu,
  • zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych,
  • poprawie ogólnej kondycji zdrowotnej,
  • korzystnym wpływie na układ odpornościowy,
  • obniżeniu zawartości trójglicerydów we krwi.

1. EPA + DHA w tkance mięśniowej ryb i przetworach rybnych

wyrkesy1

2. Średnia zawartość lizyny (niezbędnego aminokwasu) w wybranych gatunkach ryb i przetworach rybnych.

wyrkesy2

3. Ryby jako główny produkt żywnościowy dostarczający witaminę D3.

wyrkesy3

Ryby i przetwory rybne ze względu na zawartość kwasów n-3 w tym EPA i DHA możemy zaliczyć do żywności o właściwościach funkcjonalnych ze względu na:

– Działanie wzmacniające funkcje organizmu poprzez:

  • obniżanie poziomu cholesterolu
  • wzmocnienie odporności organizmu na stany zapalne, stres, depresję
  • korzystny wpływ na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu

– Zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia.

Skip to content