W dniach 1-2 kwietnia 2025 roku, Sopot ponownie stał się centrum polskiego sektora rybnego. Podczas 11. edycji Kongresu Rybnego spotkali się przedstawiciele biznesu, administracji i nauki, by wspólnie dyskutować o najważniejszych wyzwaniach i trendach stojących przed branżą.
W wydarzeniu wzięli udział m.in. Jacek Czerniak, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przedstawiciele Departamentu Rybołówstwa, producenci, przetwórcy, reprezentanci firm technologicznych oraz grono naukowców. Słoneczna pogoda sprzyjała nie tylko atmosferze wydarzenia, ale i kuluarowym spotkaniom, które jak co roku, miały dużą wartość networkingową.
Fot. Jacek Czerniak, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas przemówienia
Program tegorocznego Kongresu był niezwykle bogaty. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z prezentacjami dotyczącymi m.in.:
- ekonomiki przemysłu rybnego,
- analiz rynku wewnętrznego i eksportowego,
- postaw konsumenckich,
- innowacji w przetwórstwie i technologii,
- mechanizacji i robotyzacji produkcji.
Silnym akcentem programowym była tematyka zagospodarowania i waloryzacji strumieni bocznych z przetwórstwa rybnego, zagadnienia ważnego zarówno z punktu widzenia efektywności produkcji, jak i zrównoważonego rozwoju.
Fot. Uczestnicy 11. Kongresu Rybnego
Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy miał zaszczyt pełnić rolę partnera merytorycznego wydarzenia. Pracownicy MIR-PIB aktywnie uczestniczyli w programie Kongresu, dzieląc się wynikami badań i wiedzą ekspercką.
Wystąpienia przedstawicieli MIR-PIB:
- dr hab. inż. Joanna Szlinder-Richert, prof. MIR-PIB – „Substancje bioaktywne z ryb – ciekawy temat badań naukowych czy także biznes?”
- dr inż. Olga Szulecka – „Zagospodarowanie strumieni bocznych na cele żywnościowe w przetwórstwie ryb pelagicznych w Polsce i Norwegii – wyzwania i kierunki rozwoju”
- dr Marcin Rakowski – „W dążeniu do zrównoważonej produkcji rybnej – wyzwania i innowacje”
- mgr inż. Tomasz Kulikowski – „Produkt rybny – trudny wybór dla polskiego konsumenta. Wyniki najnowszych badań konsumenckich”
- dr Adam Mytlewski – „Foresight branży przetwórstwa rybnego w Polsce. Pułapki wzrostu i perspektywy”
Moderatorem konferencji była dr inż. Olga Szulecka z Zakładu Ekonomiki Rybackiej MIR-PIB.
Szersza relacja z tegorocznego Kongresu Rybnego ukaże się w Wiadomościach Rybackich.
Tekst: Anna Ochman
Zdjęcia: Piotr Manasterski