11. Kongres Rybny w Sopocie – intensywna dawka wiedzy, inspiracji i dyskusji o przyszłości sektora rybnego

11. Kongres Rybny w Sopocie – intensywna dawka wiedzy, inspiracji i dyskusji o przyszłości sektora rybnego

W dniach 1-2 kwietnia 2025 roku, Sopot ponownie stał się centrum polskiego sektora rybnego. Podczas 11. edycji Kongresu Rybnego spotkali się przedstawiciele biznesu, administracji i nauki, by wspólnie dyskutować o najważniejszych wyzwaniach i trendach stojących przed branżą.

W wydarzeniu wzięli udział m.in. Jacek Czerniak, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przedstawiciele Departamentu Rybołówstwa, producenci, przetwórcy, reprezentanci firm technologicznych oraz grono naukowców. Słoneczna pogoda sprzyjała nie tylko atmosferze wydarzenia, ale i kuluarowym spotkaniom, które jak co roku, miały dużą wartość networkingową.

Fot. Jacek Czerniak, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas przemówienia

Program tegorocznego Kongresu był niezwykle bogaty. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z prezentacjami dotyczącymi m.in.:

  • ekonomiki przemysłu rybnego,
  • analiz rynku wewnętrznego i eksportowego,
  • postaw konsumenckich,
  • innowacji w przetwórstwie i technologii,
  • mechanizacji i robotyzacji produkcji.

Silnym akcentem programowym była tematyka zagospodarowania i waloryzacji strumieni bocznych z przetwórstwa rybnego, zagadnienia ważnego zarówno z punktu widzenia efektywności produkcji, jak i zrównoważonego rozwoju.

Fot. Uczestnicy 11. Kongresu Rybnego

Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy miał zaszczyt pełnić rolę partnera merytorycznego wydarzenia. Pracownicy MIR-PIB aktywnie uczestniczyli w programie Kongresu, dzieląc się wynikami badań i wiedzą ekspercką.

Wystąpienia przedstawicieli MIR-PIB:

  • dr hab. inż. Joanna Szlinder-Richert, prof. MIR-PIB„Substancje bioaktywne z ryb – ciekawy temat badań naukowych czy także biznes?”

  • dr inż. Olga Szulecka„Zagospodarowanie strumieni bocznych na cele żywnościowe w przetwórstwie ryb pelagicznych w Polsce i Norwegii – wyzwania i kierunki rozwoju”

  • dr Marcin Rakowski„W dążeniu do zrównoważonej produkcji rybnej – wyzwania i innowacje”

  • mgr inż. Tomasz Kulikowski„Produkt rybny – trudny wybór dla polskiego konsumenta. Wyniki najnowszych badań konsumenckich”
  • dr Adam Mytlewski„Foresight branży przetwórstwa rybnego w Polsce. Pułapki wzrostu i perspektywy”

Moderatorem konferencji była dr inż. Olga Szulecka z Zakładu Ekonomiki Rybackiej MIR-PIB.

Szersza relacja z tegorocznego Kongresu Rybnego ukaże się w Wiadomościach Rybackich.

Tekst: Anna Ochman

Zdjęcia: Piotr Manasterski

Przejdź do treści