Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021-2027
- SAMBAH II/24 – Badanie występowania morświna populacji bałtyckiej w oparciu o monitoring akustyczny w Polskich Obszarach Morskich jako część projektu SAMBAH II
- Gromadzenie danych na potrzeby zarządzania rybołówstwem w latach 2022-2024
KPO
PO Rybactwo i Morze na lata 2014–2020
- EEL/23 – Odbudowa zasobów oraz monitoring węgorza europejskiego (Anguilla anguilla) w wodach przejściowych
- SUM/23 – Znajdowanie nowych rynków zbytu dla suma afrykańskiego z krajowej akwakultury
- Opakowania/22 – Opracowanie innowacyjnych metod pakowania w zmodyfikowanej atmosferze wybranych asortymentów produktów rybnych w warunkach produkcyjnych
- WPZDR – Wieloletni Program Zbierania Danych Rybackich na lata 2014-2020
- Monografia/21 – Badania naukowe jako element rybackiego dziedzictwa kulturowego na przykładzie 70-letniej działalności placówki Morskiego Instytut Rybackiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Świnoujściu
- Małocenne/20 – Zmniejszenie negatywnego wpływu rybactwa śródlądowego na środowisko wodne poprzez innowacyjne zagospodarowanie małocennych gatunków ryb
- RybKom/20 – Badanie lokalnego rynku ryb i produktów rybnych, ze szczególnym uwzględnieniem podaży, popytu i kanałów dystrybucji dla ryb z lokalnych dostaw
- PRZETWÓRCY/20 – Zastąpienie produkcji wyrobów z dorsza bałtyckiego nowymi produktami z innych gatunków ryb w zakładach przetwórstwa rybnego w związku z wprowadzeniem rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/1248 dotyczącego zakazu połowu dorsza na Morzu Bałtyckim od 22 lipca 2019 r.
- PIKE – Eksperymentalne zarybienia szczupakiem wyhodowanym w RAS jako metoda zarządzania kryzysem rybołówstwa przybrzeżnego
- DIOKSYNY/19 – Monitoring dioksyn oraz PCB w rybach poławianych w Polskich Obszarach Morskich. Analiza chemiczna oraz dobre praktyki w monitoringu
- PORADNIK/19 – Opracowanie programu wykorzystywania nowoczesnych, kompleksowych technologii przetwarzania karpi w gospodarstwach akwakultury i w zakładach przetwórstwa ryb. Poradnik.
- KODEKS/18 – Opracowanie „Kodeksu dobrych praktyk produkcyjnych w przetwórstwie ryb”
- SITO/18 – Ocena możliwości popraw selektywności połowów ryb realizowanych przy użyciu żaków na Zalewie Szczecińskim