W dniach 20–29.01.2017 odbyły się w Berlinie targi Grüne Woche, największe światowe targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa, promujące zwłaszcza specjalności regionalne, artykuły ekologiczne oraz luksusowe.
Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy uczestniczył w targach wraz z Organizacją Producentów Ryb Jesiotrowatych, Instytutem Rybactwa Śródlądowego, Zarządem Głównym Polskiego Związku Wędkarskiego oraz Stowarzyszeniem Producentów Ryb Łososiowatych. Cykl spotkań rybackich został zainaugurowany w Berlinie konferencją pt. „Dywersyfikacja przyszłością rybołówstwa i akwakultury – rozwój nowych produktów i usług”. Konferencja była kontynuacją edycji z poprzednich lat, które cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród przedstawicieli sektora rybackiego, naukowego i publicznego z różnych krajów Unii Europejskiej. Tematyka konferencji obejmowała takie zagadnienia jak:
- rybactwo profesjonalne, a rybactwo rekreacyjne;
- funkcje współczesnego rybactwa śródlądowego;
- nowe wyzwania i trendy w żywieniu ryb;
- dywersyfikacja czy specjalizacja – gdzie jest przyszłość akwakultury?
MIR-PIB reprezentowała na konferencji dr hab. inż. Iwona Psuty, która przedstawiła perspektywy rozwoju rybołówstwa morskiego z punktu widzenia szans oraz ograniczeń branży.
W drugim dniu konferencji uczestnicy pracowali w grupach panelowych, w których prezentowano i dyskutowano różnorodne zagadnienia związane z dywersyfikacją, innowacjami i rozwojem rynku. Panel dotyczący innowacji prowadzony był przez dr. Mirosława Cieślę (IRŚ) i dr. Adama Mytlewskiego (MIR–PIB). Omówiono wynik badań współpracy nauki z biznesem oraz wskazano kierunki rozwoju. Dodatkowo dr A. Mytlewski zaprezentował wyniki badań akwakultury karpia analizując porównawczo wyniki ekonomiczne gospodarstw w Polsce i Niemczech.
W programie Agropasja (emitowanym na kanałach Polsat News i Polsat News 2) można zobaczyć na YouTube reportaż telewizyjny z targów (https://youtu.be/k19bwGWlsRU).
fot. Jakub Królak