MIR-PIB na targach Smaki Regionów 2023 w Poznaniu

MIR-PIB na targach Smaki Regionów 2023 w Poznaniu

W dniach od 29 września do 1 października 2023 r. pracownicy Zakładu Ekonomiki Rybackiej Morskiego Instytutu Rybackiego – PIB uczestniczyli w targach Smaki Regionów 2023 w Poznaniu, w ramach realizacji projektu „Znajdowanie nowych rynków zbytu dla suma afrykańskiego z krajowej akwakultury”. Na stoisku MIR-PIB, szef kuchni Krzysztof Polok wyczarował z suma afrykańskiego trzy wyśmienite dania degustacyjne: pieczeń rzymską z suma, serwowaną z  chowderem pomidorowo-warzywnym i olejem szczypiorkowym; grillowane steki z suma z kruszonką ziołową, salsą ogórkowo-koperkową i veloute cebulowym oraz suma saute z sosem tatarskim i pesto pietruszkowym. Każdego dnia targów wydano kilkaset porcji degustacyjnych, a wszystkie osoby które je spróbowały podkreślały bardzo delikatny smak i zapach ryby oraz brak ości, a także zachwycały się kompozycją potraw. Sum afrykański to ryba z rosnącym potencjałem rynkowym, jednak wymaga zintensyfikowania pracy promocyjnej oraz zbudowania stabilnych łańcuchów dostaw, czemu służy projekt realizowany w MIR-PIB.

 

 

 

Więcej informacji o projekcie: Znajdowanie nowych rynków zbytu dla suma afrykańskiego z krajowej akwakultury 

 

Skip to content