W dniach 13–17 października 2025 r. Gdańsk był miejscem 53. Konferencji West European Fish Technologists Association (WEFTA) – jednego z najważniejszych w Europie wydarzeń poświęconych technologii, przetwórstwu i innowacjom w sektorze rybnym. Wydarzenie odbyło się w Centrum Konferencyjnym w budynku Muzeum II Wojny Światowej i zgromadziło ponad 80 ekspertów z 15 krajów Unii Europejskiej oraz przedstawicieli Norwegii, Islandii, Wysp Owczych i Japonii.
Organizatorem konferencji był Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy.
Wystąpienia otwierające i prezentacje MIR-PIB
Konferencję otworzyła dr inż. Olga Szulecka (Zakład Ekonomiki Rybackiej MIR-PIB), pełniąca funkcję przewodniczącej WEFTA 2025. Podkreśliła znaczenie współpracy międzynarodowej oraz rolę nauki w rozwoju zrównoważonej niebieskiej biogospodarki. Następnie w swoim wystąpieniu konferencyjnym w sesji I Future & Sustainable Seafood Processing Opportunities, zaprezentowała wyniki badań prowadzonych w ramach projektu UP4Food w Norwegii, Polsce i Francji, dotyczących barier w wykorzystaniu strumieni bocznych z ryb pelagicznych oraz możliwości zwiększenia ich wartości dodanej, co wpisuje się w założenia gospodarki cyrkularnej.
Duże zainteresowanie wzbudziła również prezentacja dr hab. inż. Joanny Szlinder-Richert, prof. MIR-PIB, zastępcy dyrektora ds. naukowych MIR-PIB, poświęcona wykorzystaniu i oczyszczaniu wód poprodukcyjnych w zakładach przetwórstwa rybnego w Polsce. Zaprezentowane rozwiązania wpisują się w europejskie cele ograniczania śladu środowiskowego i zwiększania efektywności zasobowej.
W sesji dotyczącej niebieskiej biogospodarki głos zabrała mgr inż. Małgorzata Malesa-Ciećwierz (Zakład Chemii Żywności i Środowiska MIR-PIB), prezentując wyniki badań nad hydrolizatami białkowymi otrzymywanymi ze strumieni ubocznych przetwórstwa ryb. Wyniki wskazują na duży potencjał zastosowania tych produktów w sektorze nutraceutycznym i pasz specjalistycznych.
W części poświęconej rynkowi ryb i zachowaniom konsumenckim wystąpił mgr inż. Tomasz Kulikowski (Zakład Ekonomiki Rybackiej MIR-PIB), przedstawiając analizy dotyczące:
- potencjału rozwojowego suma afrykańskiego na rynkach Europy Środkowo-Wschodniej,
- sprzedaży karpia w krótkich łańcuchach dostaw.
Wyniki badań potwierdziły rosnące znaczenie gatunków słodkowodnych w odpowiedzi na zmieniające się preferencje konsumentów.
Polskie ośrodki naukowe i partnerzy
Tegoroczna edycja WEFTA potwierdziła silną pozycję Polski w międzynarodowej debacie nad innowacjami w sektorze rybołówstwa, akwakultury i przetwórstwa. Polscy badacze zaprezentowali wyniki o wysokim potencjale wdrożeniowym, wpisujące się w globalne trendy zrównoważonej produkcji żywności, efektywnego wykorzystania zasobów i rozwoju produktów wysokiej jakości.
W wydarzeniu aktywnie uczestniczyli przedstawiciele polskich jednostek naukowych i branży.
- Prof. dr hab. inż. Mariusz Szymczak (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny) przedstawił badania nad wpływem rodzaju soli na jakość i dojrzewanie marynat śledziowych, wskazując możliwości modernizacji produktów tradycyjnych.
- Dr inż. Grzegorz Tokarczyk, prof. ZUT, zaprezentował koncepcję wykorzystania mięsa karpia do produkcji wysokobiałkowych przekąsek wpisujących się w trend żywności funkcjonalnej.
- Agnieszka Nona-Mołdawa (bioMérieux Polska) przedstawiła nowoczesne technologie diagnostyczne i cyfrowe narzędzia kontroli środowiska produkcyjnego.
- Tomasz Pyjor (MOWI Central Europe) omówił zmiany w europejskich przepisach dotyczących kryteriów mikrobiologicznych żywności, podkreślając znaczenie współpracy nauki i przemysłu przy tworzeniu skutecznych regulacji.
Podsumowanie
Konferencja WEFTA 2025 była ważnym forum wymiany doświadczeń i prezentacji rozwiązań wspierających rozwój innowacyjnych technologii dla sektora rybołówstwa i przetwórstwa. Morski Instytut Rybacki – PIB dziękuje wszystkim uczestnikom i partnerom za aktywny udział oraz wkład w rozwój europejskiej niebieskiej biogospodarki.
Fot. Uczestnicy WEFTA 2025 na pamiątkowym zdjęciu (A.Ochman)
Tomasz Kulikowski