Za nami jubileuszowy 10. Kongres Rybny, czyli największe doroczne spotkanie kadry zarządzającej branży rybnej.
Jak zwykle Kongres przyciągnął wielu znakomitych przedstawicieli przetwórstwa rybnego, akwakultury, rybołówstwa i handlu rybnego oraz dostawców branży rybnej.
Wydarzenie odbyło się w dniach 19–20 czerwca 2024 w Sheraton Hotel Sopot.
Podczas tegorocznego spotkania zdecydowano się na nieco odmienioną formułę programową. Agenda obfitowała w liczne i niezwykle ciekawe wystąpienia.
W trakcie Kongresu podjęto próbę podsumowania ostatniej dekady w branży rybnej, jak również omówiono najważniejsze wyzwania dla rynku surowców rybnych, w przetwórstwie rybnym i akwakulturze oraz ekonomice produkcji i rynku rybnego. Prowadzono gorącą dyskusję, jak zachęcić konsumentów, by chętniej sięgali po ryby i produkty rybne, a także, co zrobić, by wypłynąć na szersze wody rynkowe. Nie zabrakło też praktycznych informacji z zakresu rynku pracy czy zagadnień legislacyjnych.
Morski Instytut Rybacki – PIB był partnerem merytorycznym Kongresu. Delegaci MIR-PIB mogą poszczycić się aktywnym udziałem podczas wydarzenia – wygłosili niezwykle ciekawe prelekcje, uczestniczyli w panelu dyskusyjnym, a moderatorami spotkania byli dr inż. Olga Szulecka oraz mgr inż. Tomasz Kulikowski z Zakładu Ekonomiki Rybackiej.
Czytaj więcej: https://www.kongresrybny.pl/
Pierwszy dzień 10. edycji Kongresu Rybnego | Dr inż. Olga Szulecka moderowała spotkanie, a także zaprezentowała temat „Ze skórą czy bez skóry? – w przetwórstwie i konsumpcji” |
Drugiego dnia Kongresu dr Joanna Krupska omówiła zagadnienie „Polska branża przetwórstwa rybnego na tle Unii Europejskiej” | Dyskusja panelowa: stagnacja czy rozwój? |
Uczestnicy jubileuszowego Kongresu Rybnego, Sopot, 2024 |
Fot.: Piotr Manasterski