W sierpniu br., Morski Instytut Rybacki – PIB zaprasza mieszkańców Świnoujścia i turystów do zwiedzenia bezpłatnej wystawy eko-wzornictwa i bio-produktów. Zaprezentowane zostaną takie innowacyjne produkty przyszłości, jak m.in.: lody roślinne na bazie białek łubinu, tekstylia z odpadów cytrusowych, bielizna i obuwie z wodorostów, dywan z odpadowych sieci rybackich, a nawet mikrobiologiczny preparat do usuwania rdzy i cegły, których nie trzeba wypalać, bo „rosną” one dzięki bakteriom (Sporosarcina pasteurii) sklejającym piasek!
Wystawa, zlokalizowana w Marinie – Porcie Jachtowym (ul. Jachtowa 1), otwarta będzie dla zwiedzających od 1 do 10 sierpnia br.
Wstęp jest wolny.
W dniach 1–2 sierpnia br. wystawie towarzyszyć będzie także seminarium na temat potencjału biogospodarki w Regionach Zalewu Szczecińskiego i Zalewu Wiślanego. Ważną częścią spotkania będzie degustacja tradycyjnych produktów z ryb małocennych w nowej formie, pod hasłem „Taste the Future”. Osoby zainteresowane uczestnictwem w tym wydarzeniu mogą zgłaszać swoje uczestnictwo mailowo pod adresem: mrakowski@mir.gdynia.pl
Wystawa jest organizowana w ramach międzynarodowego projektu BE-Rural (www.be-rural.eu), którego głównym celem jest opracowanie strategii rozwoju regionalnego w oparciu o wykorzystanie lokalnych biozasobów. Polskim partnerem w projekcie jest Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy, z którym współpracują trzy lokalne grupy rybackie: LGR Zalew Szczeciński, LGR Zalew Wiślany i LGR Brać Mierzei. Projekt jest finansowany w ramach Programu ramowego w zakresie badań i innowacji Horyzont 2020 na mocy Umowy o grant nr 818478
Data: 1–10 sierpnia 2020 r.
Miejsce: Marina – Port Jachtowy, ul. Jachtowa 1, Świnoujście
Wstęp wolny.
fot. T. A. Štāls LSFRI Silava