Karpiówka 2024

Karpiówka 2024

W dniach 24-26 września w Pałacu Sulisław (woj. opolskie) odbyła się XXIX Krajowa Konferencja Producentów Karpia oraz Szkolenie Producentów Ryb, w którym jak co roku aktywnie uczestniczyli przedstawiciele MIR-PIB. Mottem przewodnim konferencji było hasło: „Bez wody nie ma karpi, ale bez karpiarstwa również nie będzie wody”.

W 3-dniowym spotkaniu udział wzięli m.in. przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – PIB, Polskiej Akademii Nauk, Instytutu Rybactwa Śródlądowego – PIB, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz liczna reprezentacja hodowców i producentów karpi.

Otwarcia obrad dokonał Jerzy Czyżak, prezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego. Podczas konferencji przedstawiciele świata nauki przedstawili zasoby i stan wód w Polsce, a także retencyjną rolę stawów wodnych typu karpiowego.

Szkolenie producentów ryb odbywało się w odrębnych tematycznych sesjach dotyczących uwarunkowań środowiskowych gospodarki karpiowej, wsparcia rybactwa, produkcji, rynku i sprzedaży produktów akwakultury, profilaktyki i zdrowia ryb oraz przetwórstwa i innowacji. W ramach sesji dotyczącej przetwórstwa i innowacji, której moderatorem był Tomasz Kulikowski, dr inż. Bogusław Pawlikowski przedstawił prezentację dotyczącą innowacyjnej metody pakowania produktów akwakultury w modyfikowanej atmosferze. Po zakończeniu wystąpień w ramach poszczególnych sesji odbywały się dyskusje dotyczące przedstawianych zagadnień.

Fot. dr inż. B. Pawlikowski podczas wykładu (z lewej), moderuje T. Kulikowski (z prawej) /materiały prasowe PTR

Dużym zainteresowaniem cieszyły się zorganizowane drugiego dnia obrad warsztaty szkoleniowe prowadzone przez specjalistów w zakresie sztuki negocjacji w biznesie i sztuki żywienia ryb, a także rybacki „hyde park” oraz prezentacja firm akredytowanych przy szkoleniu. Wydarzeniami towarzyszącymi konferencji były obrady Kapituły „Rybak Roku” oraz konkurs kulinarny i fotograficzny.

W drugim dniu obrad podczas sesji dotyczącej produkcji, rynku i sprzedaży, swoją prezentację przedstawił mgr inż. Tomasz Kulikowski. Dotyczyła ona dokonanych na podstawie wyników badań ilościowych i jakościowych przeprowadzonych w 2023 roku, analiz przyczyn odejścia części gospodarstw domowych od zakupów karpi oraz próby znalezienia motywatorów ponownego zakupu.

Skip to content