Morski Instytut Rybacki – PIB przystępuje do badania rynku produktów rybnych na obszarze Lokalnej Grupy Rybackiej „Zalew Szczeciński”

Morski Instytut Rybacki – PIB przystępuje do badania rynku produktów rybnych na obszarze Lokalnej Grupy Rybackiej „Zalew Szczeciński”

Morski Instytut Rybacki – PIB przystępuje do badania rynku produktów rybnych na obszarze Lokalnej Grupy Rybackiej „Zalew Szczeciński”, obejmującej swym zasięgiem: Świnoujście, Wolin, Międzyzdroje i Stepnicę. Projekt realizowany będzie w ramach Priorytetu 4 Programu Operacyjnego Rybactwo i Morze. Jego celem jest zwiększenie konkurencyjności lokalnego sektora rybackiego, poprzez podnoszenie kompetencji rybaków i firm uczestniczących w łańcuchu dostaw ryb z lokalnych połowów. Działania MIR-PIB obejmą m.in. wywiady z lokalnymi rybakami, hurtowniami, sklepami rybnymi oraz gastronomią, a także badania konsumenckie, przeprowadzone w formie zogniskowanych wywiadów grupowych (grup fokusowych). W oparciu o zidentyfikowane szanse i bariery dla zwiększenia i uatrakcyjnienia sprzedaży ryb z lokalnych połowów powstanie raport, w formie przystępnej broszury informacyjnej. Zgromadzona w projekcie wiedza, zostanie przekazana rybakom, handlowcom i gastronomom podczas dwóch konferencji szkoleniowych w 2021 r.

Tytuł operacji: Badanie lokalnego rynku ryb i produktów rybnych, ze szczególnym uwzględnieniem podaży, popytu i kanałów dystrybucji dla ryb z lokalnych dostaw

Czas trwania: 12 maja 2020 r.-31 października 2021 r.

https://www.mir.gdynia.pl/rybkom20

Fot. 123rf.com