Relacja z targów POLFISH 2022

Relacja z targów POLFISH 2022

16. edycja targów POLFISH za nami!
MIR-PIB z GRAND PRIX Mercurius Gedanensis 2022
w kategorii technologia

Prezentacje, debaty, konferencje, warsztaty i pokazy kulinarne – tak właśnie minęła 16. edycja targów POLFISH. Wystawcami wydarzenia byli importerzy i dystrybutorzy ryb i owoców morza, producenci wyrobów garmażeryjnych i sprzętu technologicznego dedykowanego branży. Oprócz krajowych, obecni byli także producenci zagraniczni (m.in. z Belgii, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Łotwy, Czech, Islandii i Izraela).

Po raz pierwszy w historii wydarzenia wystawiły się też stoiska z produktami regionalnymi, m.in. z ekologicznymi serami, maślankami, przetworami, syropami, miodami, octami, winami i piwem.

Ceremonia otwarcia targów (Fot. MTG SA)

Targom towarzyszyły również wydarzenia specjalne, w których pracownicy MIR-PIB aktywnie uczestniczyli.

W przeddzień targów odbyły się warsztaty EUROFISH pt.: „Innowacje technologiczne oraz szanse rynkowe” (więcej o samych warsztatach w osobnym artykule). Pierwszego dnia targów odbyła się z kolei debata społeczna „Od łowiska do półmiska. Jak poprawić wskaźnik spożycia ryb w Polsce?”, w której nasz Instytut reprezentowała dr hab. inż. Joanna Szlinder-Richert, prof. MIR-PIB – Z-ca Dyrektora ds. Naukowych.

Debata społeczna (Fot. Anna Ochman)

Nasze stoisko (Fot. Anna Ochman)

Kolejnego dnia targów POLFISH odbyła się konferencja „Zastosowanie nowoczesnych, kompleksowych technologii przetwarzania karpi  w  gospodarstwach akwakultury oraz zakładach przetwórstwa ryb.” Podczas spotkania zaprezentowany został poradnik, którego autorami są specjaliści MIR-PIB. Każdy uczestnik otrzymał bezpłatny egzemplarz monografii. Podczas konferencji autorzy poradnika przedstawili wybrane zagadnienia z książki, jak np. wartości odżywcze mięsa karpi, preferencje konsumenckich wyrobów z karpi, możliwości wykorzystania mięsa OM z karpi w przetwórstwie oraz walorów sensorycznych i odżywczych wyrobów z mięsa karpi. W przerwie dla uczestników odbyła się degustacja konserw z karpi.

Konferencja – dr inż. Bogusław Pawlikowski w roli prelegenta (Fot. Olga Szulecka)

Tradycją targów jest konkurs Mercurius Gedanesis. Jury oceniało produkty z 3 kategorii: produkt rybny, produkt spożywczy i technologia. Z radością informujemy, że Morski Instytut Rybacki – PIB oraz Politechnika Koszalińska otrzymały GRAND PRIX Mercurius Gedanensis w kategorii TECHNOLOGIA za urządzenie do oddzielania nerki od pozostałości po filetowaniu lub płatowaniu karpia.

Urządzenie do oddzielania nerki od pozostałości po filetowaniu lub płatowaniu karpia (Fot. Andrzej Dowgiałło)

Rozdanie nagród (Fot. MTG SA)

dr inż. Mariusz Kosmowski z Zakładu Technologii i Mechanizacji Przetwórstwa, główny konstruktor wyróżnionego urządzenia (Fot. Andrzej Dowgiałło)

Po dłuższej przerwie spowodowanej sytuacją pandemiczną, powrót targów POLFISH okazał się bardzo wyczekiwany przez przedstawicieli branży. Już teraz część wystawców i odwiedzających zapowiada udział w kolejnej edycji.

Targi POLFISH (Fot. MTG SA)

Skip to content