W dniach 5-6 października 2024 r. na Zamku Książęcym w Niemodlinie odbywało się Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego – impreza plenerowa, której głównym celem jest promocja karpia i innych ryb z lokalnej akwakultury. Świętu towarzyszyło Drugie Forum Dyskusyjne „Smaczna przemiana karpia”, którego moderatorem był Tomasz Kulikowski z Zakładu Ekonomiki Rybackiej MIR-PIB. Dużym zainteresowaniem cieszyła się prelekcja dr. inż. Bogusława Pawlikowskiego z Zakładu Technologii i Mechanizacji Przetwórstwa MIR-PIB, który opowiedział o kierunkach przetwórstwa karpia, pokazując gamę nowych produktów z karpia, które mogą wzbogacić obecną ofertę asortymentową na rynku konsumenckim i w gastronomii.
Od lewej: dr inż. B.Pawlikowski i T. Kulikowski z MIR-PIB podczas Drugiego Forum Dyskusyjnego „Smaczna przemiana karpia” (fot. materiały prasowe LGR „Opolszczyzna”)
Bardzo ciekawe były też wykłady: prof. Jarosława Dumanowskiego, który wspólnie z szefem kuchni Marcinem Przybyszem rozmawiali o budowaniu marki restauracji z wykorzystaniem kulinarnych tradycji oraz aspektu historycznego oraz Lidii Jażdżewskiej z Karczmy Rybnej „Ruda Żmigrodzka”, która opowiedziała o swoich doświadczeniach w prowadzeniu gospodarstwa rybackiego z rozszerzeniem usług o przetwórstwo, gastronomię, edukację, turystykę i rekreację. Forum Dyskusyjnemu towarzyszyły pokazy live cooking i degustacje w wykonaniu szefów kuchni: Marcina Przybysza, Roberta Sowy, Wojciecha Harapkiewicz i Kamila Klekowskiego.
Mistrzowie kuchni w akcji, od lewej: W. Harapkiewicz i R. Sowa (fot. materiały prasowe LGR „Opolszczyzna”)
Podczas pokazów przygotowano i zaserwowano m.in. potrawę inspirowaną przepisem „Karp bez kości” z książki Compendium Ferculorum z 1682 r. Głównym organizatorem wydarzenia była Lokalna Grupa Rybacka „Opolszczyzna”.
Tomasz Kulikowski