Akronim i tytuł projektu: Up4Food
Cel operacji: Upcykling produktów ubocznych na rzecz zrównoważonych i zdrowych składników oraz nowych koncepcji żywności
(Upcycling side-streams for sustainable and healthy ingredients and new food concepts)
Koordynator projektu: Norwegian University of Science and Technology
Czas trwania: 2024-01-03 do 2027-01-02
Budżet MIR-PIB: 820 265,00 PLN
Źródło finansowania: Narodowe Centrum Nauki (nr rej. projektu 2023/05/Y/HS4/00121)
Kierownik w MIR-PIB: dr inż. Olga Szulecka
Skład konsorcjum projektu:
- Norwegian University of Science and Technology z Norwegii – Koordynator projektu;
- Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy z Polski;
- SINTEF Ocean AS z Norwegii;
- Teagasc Food Research Centre z Irlandii;
- ANSES, Laboratory for food safety z Francji;
- National R&D Institute for Food Bioresources – IBA Bucharest z Rumunii.