W ramach tegorocznych edycji konkursu im. Stanisława Staszica i Międzynarodowej Warszawskiej Wystawy Innowacji MIR-PIB prezentował dwa innowacyjne rozwiązania, które zostały wysoko ocenione przez ich jurorów.
Prezentowane w konkursie na najlepsze produkty innowacyjne rozwiązanie „Innowacyjna metoda pakowania krótkotrwałych produktów rybnych” nagrodzone zostało Srebrnym Laurem Innowacyjności w kategorii przemysł spożywczy, rolnictwo i ogrodnictwo. Rozwiązanie to opracowane zostało przez pracowników Zakładu Technologii i Mechanizacji Przetwórstwa oraz Zakładu Chemii Żywności i Środowiska w ramach kierowanego przez dr. inż. Bogusława Pawlikowskiego projektu „Opracowanie innowacyjnych metod pakowania w zmodyfikowanej atmosferze wybranych asortymentów produktów rybnych w warunkach produkcyjnych”.

Z kolei prezentowany na IWIS 2025 pasteryzator do produktów w opakowaniach szklanych, opracowany w ramach konkursu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, nagrodzony został złotym medalem, a ponadto rozwiązanie to otrzymało puchar od Association of European Innovators.

Serdecznie gratulujemy!

