Zainteresowania badawcze
- Surowce odpadowe z ryb i możliwości ich wykorzystywania w przemyśle spożywczym;
- Możliwości odzyskiwania, pakowania, utrwalania i przechowywania rozdrobnionego mięsa z ryb;
- Technologia farszów rybnych;
- Modelowe produkty żywnościowe na bazie odzyskanego mięsa z różnych ryb;
- Badania reologiczne;
- Technologia pozyskiwania kolagenu i żelatyny ze skór ryb.
Projekty
2016 | SeaQual - Bezpieczeństwo i jakość żywności pochodzenia morskiego w aspekcie zagrożeń zoonotycznych i toksykologicznych: ocena ryzyka, monitoring i przeciwdziałanie |
2013-2015 | Utylizacja w porcie zanieczyszczonych wód technologicznych z rozładunku statków rybackich stosujących systemy przechowywania i transportu ryb w oziębionej wodzie morskiej (CSW, RSW) – Uniwersytet Technologiczno-Techniczny w Bydgoszczy |
2011-2013 | Innowacyjne technologie pozyskiwania wartościowych produktów rynkowych z odpadowych surowców rybnych - Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy |
2010-2013 | Kompleksowy system przetwarzania karpi na nowoczesne produkty spożywcze i paszowe – Politechnika Koszalińska |
Konferencje / Wystawy / Targi
2015 | Innowacyjne technologie w gospodarce wodnej i wodno-ściekowej. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Charakterystyka jakościowa zużytych wód technologicznych po hydraulicznym wyładunku ryb w portach |
2012 | III Sympozjum Inżynierii Żywności. SGGW Warszawa. Skład chemiczny i jakość organoleptyczna mięsa odzyskanego z głów łososi |
2011 | IX Bałtycki Festiwal Nauki,
XI Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH
XL Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk. SGGW Warszawa. Pełnowartościowe produkty spożywcze na bazie mięsa odzyskanego z technologicznych pozostałości z przetwórstwa łososi,
V Międzynarodowa Warszawska Wystawa Innowacji IWIS |
2010 | VIII Bałtycki Festiwal Nauki,
II Sympozjum Inżynierii Żywności. SGGW Warszawa. Operacje jednostkowe fizycznego wydzielania oleju ze skór łososi |
2009 | X Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i produktów Rybnych POLFISH,
VII Bałtycki Festiwal Nauki |
Nagrody / Dyplomy
2014 | Wyróżnienie Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego za rok 2013 w dziedzinie nauka, badania naukowe i postęp techniczny. “Innowacyjne technologie pozyskiwania wartościowych produktów rynkowych z odpadowych surowców rybnych“ |
Publikacje
- Janiszewska D., Kozieł K., Pawlikowski B., 2015. Charakterystyka jakościowa zużytych wód technologicznych po hydraulicznym rozładunku ryb w portach. Inżynieria Ekologiczna. Vol. 43, 2015, 172-178
- Kozieł K., Kaniewska J. 2013. Skład chemiczny i jakość organoleptyczna mięsa odzyskanego z głów łososi. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. 1/2013, 9-11
- Mazur K., Kołodziej K., Kołodziejski W. 2011. Ocena przydatności technologicznej odpadowych skór z łososi do pozyskiwania z nich oleju rybnego metoda tłoczenia. Żywność, nauka, technologia, jakość. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Nr 4 (77). Kraków, s. 151-159.
- Mazur K. 2011. Skład chemiczny i jakość organoleptyczna mięsa odzyskanego ręcznie i mechanicznie z łososia. Zeszyty problemowe postępów nauk rolniczych. PAN. Zeszyt 566. Warszawa, s. 261-267.