Morski Instytut Rybacki-PIB podpisał z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa umowę na opracowanie Kodeksu dobrych praktyk produkcyjnych w przetwórstwie ryb. O przygotowanie Kodeksu zabiegało Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb, przy poparciu Departamentu Rybołówstwa MGMiŻŚ.
Kodeks będzie adresowany do:
- pracowników zakładów przetwórstwa rybnego,
- pracowników organów nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym i jakością żywności,
- pracowników nauki szkolących przedstawicieli branży rybnej czy studentów.
Celem projektu jest poprawa organizacji rynku produktów rybołówstwa i akwakultury.
W jego opracowaniu uczestniczyć będą nie tylko pracownicy naukowi MIR, ale również w formie konsultantów technolodzy z zakładów przetwórstwa ryb, a także lekarze weterynarii sprawujący nadzór na zakładami przetwórstwa rybnego. Kierownikiem projektu jest dr inż. Olga Szulecka.
Projekt jest realizowany w ramach działania Środki dotyczące obrotu, w zakresie Priorytetu 5. Wspieranie obrotu i przetwarzania,
zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze”.