This is a parallax text block. Click the edit button to change this text.
O zakładzie
Podstawowym zadaniem Zakładu Technologii i Mechanizacji Przetwórstwa jest prowadzenie prac naukowych, badawczo-rozwojowych i usługowo-badawczych dla branży rybnej w zakresie unowocześniania technologii i mechanizacji przetwórstwa rybnego oraz oceny jakości surowców i produktów z ryb i bezkręgowców.
Do zadań Zakładu w szczególności należą:
- badania i ocena wartości użytkowej ryb i innych surowców żywnościowych pochodzenia morskiego,
- badania rozwojowe w zakresie technologii przetwórstwa surowców rybnych na produkty spożywcze, paszowe i techniczne,
- prace badawcze i projektowe w zakresie mechanizacji operacji jednostkowych i procesów w przemyśle rybnym,
- opracowywanie rozwiązań systemowych oraz szkolenia w zakresie technologii przetwórstwa rybnego, w tym sterowania jakością – na zlecenia,
- opracowywanie założeń technologiczno-technicznych oraz ekspertyz i opinii dotyczących operacji i procesów dla przemysły rybnego – na zlecenia.
Skład osobowy
Imię i nazwisko | Telefon | |
---|---|---|
p.o. Kierownika | ||
prof. dr hab. inż. Andrzej Dowgiałło | adowgiallo@mir.gdynia.pl | +48 587-356-185 |
Pracownicy samodzielni |
||
prof. dr hab. inż. Andrzej Dowgiałło | techmech@mir.gdynia.pl | +48 587-356-185 |
Adiunkci | ||
dr inż. Bogusław Pawlikowski | bpawlikowski@mir.gdynia.pl | +48 587-356-184/180 |
Pracownicy inżynieryjno-techniczni | ||
dr inż. Mariusz Kosmowski | mkosmowski@mir.gdynia.pl | +48 587-356-361 |
mgr inż. Dorota Janiszewska | djaniszewska@mir.gdynia.pl | +48 587-356-181 |
mgr inż. Katarzyna Komar-Szymczak | kszymczak@mir.gdynia.pl | +48 587-356-276 |
mgr inż. Kamila Kozieł | kkoziel@mir.gdynia.pl | +48 587-356-209 |
Sekretariat |
||
Krystyna Igras-Zielińska | kzielinska@mir.gdynia.pl | +48 587-356-189 |
Najważniejsze projekty (od 2010 r.)
- Innowacyjne technologie pozyskiwania wartościowych produktów rynkowych z odpadowych surowców rybnych. 2010–2013. Realizowany w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007–2013” wspólnie z Uniwersytetem Technologiczno-Przyrodniczym im. J. J. Śniadeckich w Bydgoszczy
- Kompleksowy system przetwarzania karpi na nowoczesne produkty spożywcze i paszowe. 2010–2013. Realizowany w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007–2013” wspólnie z Politechniką Koszalińską
- Utylizacja w porcie zanieczyszczonych wód technologicznych z rozładunku statków rybackich stosujących systemy przechowywania i transportu ryb w oziębionej wodzie morskiej (CSW i RSW). 2012–2013. Realizowany w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007–2013” wspólnie z Uniwersytetem Technologiczno-Przyrodniczym im. J. J. Śniadeckich w Bydgoszczy
- Bezpieczeństwo i jakość żywności pochodzenia morskiego w aspekcie zagrożeń zoonotycznych i toksykologicznych: ocena ryzyka, monitoring i przeciwdziałanie. 2016–2019. Projekt realizowany w ramach programu „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” BIOSTRATEG. Wykonawca części technologicznej
- Opracowanie programu wykorzystania nowoczesnych, kompleksowych technologii przetwarzania karpi w gospodarstwach akwakultury i w zakładach przetwórstwa ryb. Poradnik. 2019–2022. Projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020.
- Zastąpienie produkcji wyrobów z dorsza bałtyckiego nowymi produktami z innych gatunków ryb w zakładach przetwórstwa rybnego w związku z wprowadzeniem rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2019/1248 dotyczącego zakazu połowu dorsza na Morzu Bałtyckim od 22 lipca 2019 r. 2020-2021. Projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020.
- Technologia obróbki mechanicznej karpi w gospodarstwach akwakultury i w zakładach przetwórstwa ryb. Poradnik. 2019-2023. Projekt realizowany na zlecenie Politechniki Koszalińskiej w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020.
- Opracowanie innowacyjnych metod pakowania w zmodyfikowanej atmosferze wybranych asortymentów produktów rybnych w warunkach produkcyjnych. 2022-2023. Projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020.
Targi branżowe (od 2006 r.)
29-31.05.2007 | 9. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych "Polfish 2007" w Gdańsku. Medal Mercurius Gedanensis za odgławiarkę do karpi. |
6-18.06.2009 | 10. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych "Polfish 2009" w Gdańsku. Medal Mercurius Gedanensis za stołową przecinarkę ości w filetach. |
19-21.10.2010 | 12. International FoodTech China/Interfood Shanghai. |
31.05-02.06.2011 | 11. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych "Polfish 2011" w Gdańsku. Grand Prix za dzwonkarkę stołową ryb karpiowatych. |
22-24.05.2013 | 12. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych "Polfish 2013" w Gdańsku. Medal Mercurius Gedanensis za odgławiarkę cięciem okołoskrzelowym i Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za delikatesowy filet z karpia bez ości. |
22-24.05.2013 | 17. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów "Gastroexpo 2013" w Gdańsku. Wyróżnienie za przecinarkę ości w filetach ryb karpiowatych. |
7-9.06.2017 | 14. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych "Polfish 2017" w Gdańsku. Puchar Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej za uniwersalną maszynę do odłuszczania ryb |
29-31.05.2019 | 15. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych "Polfish 2019" w Gdańsku. Medal Mercurius Gedanensis za patroszarkę próżniową dla całych lub odgłowionych karpi i innych karpiowatych |
14-16.09.2022 | 16. Międzynarodowe Targi Rybne i Spożywcze „Polfish 2022” w Gdańsku. Grand Prix Mercurius Gedanensis za urządzenie do oddzielania nerki od pozostałości po filetowaniu lub płatowaniu karpi. |
Patenty (od 2006 r.)
2010 | Dowgiałło A., M. Kosmowski, D. Dutkiewicz Urządzenie do przecinania ości. Patent 204940. |
2010 | Dowgiałło A., D. Dutkiewicz, M. Borczochowski. Sposób przecinania ości w odgłowionych i wypatroszonych rybach karpiowatych. Patent 204699. |
2011 | Dowgiałło A., D. Dutkiewicz. Sposób wytwarzania wysokoenergetycznych ekstrudowanych pasz dla ryb. Patent 209299. |
2011 | Dowgiałło A., M. Sikora, W. Żywicki, E. Reszka, L. Zakrzewska, M. Pawłowska, T. Turek. Maszyna do odgławiania małych ryb pelagicznych. Patent 211038 . |
2011 | Dowgiałło A., M. Sikora. Urządzenie do obróbki ryb dorszowatych po filetowaniu. Patent 211039. |
2011 | Dowgiałło A., M. Sikora. Stołowe urządzenie do przecinania ości w filetach ryb karpiowatych. Patent 211040 . |
2011 | Dowgiałło A., M. Kosmowski. Urządzenie do układania małych ryb pelagicznych na przenośniku. Patent 211336. |
2012 | Dowgiałło A., M. Kosmowski. Urządzenie do odgławiania ryb. Patent 213010. |
2013 | Dowgiałło A., Kosmowski M.: Sposób przecinania ości w płatach ryb karpiowatych. Patent 214805. |
2013 | Dowgiałło A., Kosmowski M.: Maszyna do przecinania ości w płatach ryb karpiowatych. Patent 213551. |
2014 | Dowgiałło A., Żywicki W., Reszka E. Pasteryzator do pasteryzacji produktów spożywczych w opakowaniach zamkniętych. Patent 216347. |
2015 | Dowgiałło Andrzej. Urządzenie do poprzecznego przecinania tuszek ryb karpiowatych. Patent 219145. |
2015 | Dowgiałło A., Kosmowski M., Sikora M. Urządzenie do odgławiania ryb karpiowatych Patent 220744. |
2015 | Dowgiałło Andrzej, Kosmowski Mariusz Sposób odgławiania ryb. Patent 220878. |
2016 | Dowgiałło Andrzej, Pawlikowski Bogusław, Kołodziejski Wiktor, Diakun Jarosław. Sposób wytwarzania filetów scalonych z ryb karpiowatych. Patent 222116. |
2016 | Dowgiałło Andrzej, Kosmowski Mariusz. Sposób oczyszczania skór ryb. Patent 222115. |
2016 | Dowgiałło Andrzej, Kosmowski Mariusz. Urządzenie do czyszczenia skóry rybnej. Patent 222114. |
2017 | Kosmowski Mariusz, Dowgiałło Andrzej, Sikora Michał. Urządzenie do mechanicznego otwierania jamy brzusznej ryb. Patent 225977. |
2017 | Kosmowski M., Dowgiałło A., Sposób indywidualnego odłuszczania ryb. Patent 226155. |
2017 | Kosmowski M., Dowgiałło A.: Urządzenie do indywidualnego odłuszczania ryb, patent 226156 |
2018 | Dowgiałło Andrzej, Kosmowski Mariusz. Urządzenie do obróbki pozostałości po płatowaniu ryb karpiowatych. Patent 230613. |
2018 | Ageev Oleg, Dowgiallo Andrzej, Fatykhov Yurij, Samojlova Natalya. Device for cutting food products. Patent of Russian Federation 2671900. |
2020 | Dowgiałło A., M. Kosmowski. Urządzenie do poprzecznego przecinania filetów mrożonych i tuszek. Patent nr 235560. |
2020 | Агеев Олег, Савельичев Артем, Якубовский Марек, Довгялло Анджей, Фатыхов Юрий Адгамович, Самойлова Наталья. Устройство для резки рыбного филе. Российская Федерация, патент 2729351. |