This is a parallax text block. Click the edit button to change this text.
Działalność naukowa MIR-PIB obejmuje zagadnienia związane z racjonalną eksploatacją żywych zasobów morza i ich optymalnym wykorzystaniem oraz zagadnienia związane z środowiskowymi aspektami działalności człowieka na morzu. Oferta Instytutu obejmuje szeroko pojęte doradztwo naukowe i skierowana jest do:
- Krajowej administracji odpowiedzialnej za uczestnictwo we Wspólnej Polityce Rybołówstwa EU;
- Organizacji międzynarodowych zajmujących się określaniem stanu zasobów odnawialnych mórz
i ich zrównoważoną eksploatacją; - Podmiotów gospodarczych oraz organizacji zrzeszających te podmioty, zainteresowanych eksploatacją i przetwarzaniem zasobów morza oraz wykorzystaniem przestrzeni na morzu;
- Krajowej administracji i organizacji międzynarodowych odpowiedzialnych za planowanie i realizację polityki ochrony środowiska.
CO OFERUJEMY?
Ocena i badania środowiskowe
This is a parallax text block. Click the edit button to change this text.
Badania morskie w zakresie:
- Biologii, ekologii i taksonomii organizmów morskich (fitoplankton, zooplankton, ichtioplankton, makrobentos, meiobentos);
- Biologii i ekologii ryb oraz ich wczesnych stadiów rozwojowych;
- Oceny stanu zasobów ryb i środowiska;
- Wyznaczanie strategii gospodarowania zasobami rybackimi;
- Mapowania tarlisk ryb morskich oraz słodkowodnych;
- Wykorzystania mikrostruktury otolitów w badaniach larw ryb;
- Parazytologii – wykorzystanie pasożytów ryb, jako bioindykatorów zmian zachodzących ekosystemie Bałtyku.
Oceny środowiskowe:
- Analizy środowiskowe z włączeniem badań realizowanych na potrzeby budowy i eksploatacji infrastruktury morskiej (instalacje podmorskie, elektrownie wiatrowe, budowle hydrotechniczne), w tym monitoring stanu środowiska;
- Analizy służące ocenie stanu środowiska zgodnej z wymaganiami Ramowej Dyrektywy Wodnej oraz Ramowej Dyrektywy ds. Strategii Morskiej;
- Ocena oddziaływania na środowisko przedsięwzięć realizowanych w obszarach morskich;
- Opracowywanie uwarunkowań przyrodniczych do planów zagospodarowania przestrzennego obszarów morskich.
Oferta obejmuje: zaplanowanie w oparciu o wiedzę ekspercką zakresu badań monitoringowych, opracowanie metodyk przeprowadzenia badań zgodnie z wymaganiami prawnymi w oparciu o wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu badań środowiska morskiego, kompleksowe wykonanie badań oraz opracowanie ich wyników zgodnie z wymogami zleceniodawcy oraz obowiązującymi standardami prawnymi.
Instytut posiada jednostki mogące realizować pobór ryb i innych organizmów żywych (fitoplankton, zooplankton, bentos), próbek wody czy osadów, oraz laboratoria chemiczne, w których możliwe jest oznaczanie: biogenów, zanieczyszczeń chemicznych znajdujących się na liście substancji priorytetowych Ramowej Dyrektywy Wodnej.
Innowacyjne technologie i produkty
This is a parallax text block. Click the edit button to change this text.
Innowacyjne technologie i produkty:
MIR-PIB wspiera tworzenie i testowanie rozwiązań technologicznych w całym łańcuchu przetwórstwa rybnego mających na celu:
- Poprawę jakości, trwałości oraz bezpieczeństwa produktu poprzez zastosowanie innowacyjnych rozwiązań stosowanych w technologii utrwalania żywności (procesy sterylizacji, mrożenia, zastosowanie wysokich ciśnień i inne);
- Poprawę walorów sensorycznych produktu;
- Opracowywanie nowych produktów rybnych o cechach żywności wygodnej i funkcjonalnej;
- Prace projektowo-konstrukcyjne związane z mechanizacją nowych sposobów obróbki ryb i innych zwierząt wodnych na cele spożywcze, paszowe i techniczne;
- Minimalizację oddziaływania na środowisko przemysłu rybnego i akwakultury;
- Optymalne zagospodarowania odpadów z przemysłu rybnego i akwakultury.
Prace badawczo-rozwojowe prowadzone w tym zakresie w Instytucie dotyczą:
- Wpływu procesów technologicznych na zawartość oraz biodostępność i bioaktywność składników odżywczych;
- Badania ukierunkowane na minimalizację zagrożeń zoonotycznych, bakteriologicznych i chemicznych w produkcji żywności;
- Możliwości gospodarczego wykorzystania odpadów oraz produktów ubocznych pochodzących z linii produkcyjnej.
Oferta obejmuje: usługi analityczne związane z jakością żywności oraz ścieków, usługi analityczne związane z występowaniem w żywności zanieczyszczeń których poziomy są limitowane prawem, wsparcie wiedzą ekspercką w zakresie technologii stosowanych w przetwórstwie, akwakulturze, wsparcie wiedzą ekspercką przy planowaniu gospodarki odpadami, analiza danych własnych oraz danych literaturowych dotyczących surowców dla przetwórstwa pochodzących z różnych rejonów geograficznych, wsparcie przy promocji żywności pochodzenia morskiego i z akwakultury.
Zakres oferowanych prac eksperckich obejmuje też: mapowanie siedlisk dennych w obszarach morskich, analizę danych przestrzennych w Systemach Informacji Geograficznej (GIS), modelowanie ekologiczne.
Audyty i oceny ekonomiczno-finansowe
This is a parallax text block. Click the edit button to change this text.
Audyty i oceny ekonomiczno-finansowe:
- Audyty technologiczne procesów przetwórczych;
- Analizy i ekspertyzy ekonomiczne rybołówstwa, przetwórstwa rybnego, a także akwakultury;
- Doradztwo i optymalizacja procesów i podmiotów gospodarki rybnej;
- Badania rynkowe i marketingowe.
Edukacja i rozwój kadr
This is a parallax text block. Click the edit button to change this text.
Edukacja i rozwój kadr:
- Wspieranie edukacji zawodowej dotyczącej rybołówstwa i przetwórstwa rybnego;
- Szkolenia w zakresie zapewnienia jakości surowców i produktów rybnych;
- Opracowywanie programów dla przedmiotów branżowych;
- Prowadzenie staży i praktyk dla studentów nauk przyrodniczych lub innych związanych z profilem Instytutu;
- Zajęcia z zakresu edukacji ekologicznej w Akwarium Gdyńskim MIR-PIB.
Inicjatywy i konsultacje społeczne
This is a parallax text block. Click the edit button to change this text.
Inicjatywy i konsultacje społeczne:
- Wsparcie merytoryczne organizacji rybackich w procesach identyfikacji, certyfikacji ryb i produktów rybnych;
- Inicjowanie dialogu pomiędzy zainteresowanymi stronami w ramach ekosystemowego zarządzania rybołówstwem, a także wykorzystania obszarów morskich;
- Publikowanie informacji dotyczących rybołówstwa i jego interakcji ze środowiskiem;
- Merytoryczny udział przedstawicieli Instytutu w organizacjach rybackich i środowiskowych;
- Wsparcie w kampaniach promujących żywność pochodzenia morskiego.
Sortowanie i oznaczanie planktonu
This is a parallax text block. Click the edit button to change this text.
Sortowanie i oznaczanie planktonu:
- Opracowywanie prób planktonu według metodyki zalecanej przez zleceniodawców;
- Identyfikacja taksonomiczna różnorodnych prób planktonowych oraz opracowanie struktury ilościowej i taksonomicznej (jakościowej).
Kontakt:
Zakład Sortowania i Oznaczania Planktonu w Szczecinie
tel. +48 914-554-463
zsiop@mir.gdynia.pl